søndag den 8. februar 2009

Om parkour og urban tricking

Jeg er generelt meget fascineret af al form for ekstremsport, hvoraf parkour og urban tricking er en af de nyeste. Parkour er dog ikke noget helt nyt fænomen, da Madonna jo allerede tilbage i 2006 promoverede parkour gennem lanceringen af hendes video Jump. Her blev der blev der udøvet parkour rundt omkring i Tokyos gader til ordene: Are you ready to jump? Get ready to jump. Don’t ever look back, oh baby. Senere kom James Bond filmen Casino Royale med en parkourscene udført af en af verdens allerbedste parkourudøvere Sébastien Foucan, hvilket også var med til at udbrede kendskabet til parkour. Parkour er på mange måder et udtryk for frihed. Man behøver ikke at have nogen form for udstyr – man har kun brug for et par løbesko. Man skal heller ikke først tage et bestemt sted hen – man kan udøve det lige, hvor man vil. Man bruger det urbane landskab som en legeplads, hvor byens arkitektur fungere som en kulisse for ens fysiske udfoldelser. Man bestemmer selv, hvor man vil hen og behøver ikke at have nogen forudbestemt destination. Man er i konstant bevægelse og derfor er det heller ikke muligt at besvare arbejdsmailen eller tage mobilen. Og modsat så mange andre sportsgrene, så er man heller ikke begrænset af nogen regler eller mål. Man er fri. Det er, hvad det moderne menneske ofte har brug for – at være helt fri. Fri for forpligtelser – det er den ultimative frihed. Derfor appellerer parkour også i høj grad til det moderne menneske, for det er kun fantasien, dine evner og så et par juridiske og fysiske love der sætter grænserne for dine udfoldelser. Det danske Team JiYo udtrykker det således i en af deres videoer: Consciouness lives in the mind, but I am not the mind. Strength lives in the body, but I am not the body. I am movement. I am free. Parkour bliver derfor også på fransk kaldt l'art du déplacement – the art of movement. Her til sidst skal jeg måske lige også nævne, at parkour også er kunsten at kende og forstå sine egne begrænsninger. Hvis man ikke gør det, så vil man hurtigt erfare, hvorfor parkour betegnes som en ekstremsport. Her er en video med grundlæggeren af parkour David Belle:

4 kommentarer:

Anonym sagde ...

Meget, meget flot video.

Æstetisk minder det om lucha libre - mexicansk wrestling, som kun er marginalt planlagt og handler om at læse body-cues og lave en masse vilde spring. Man improviserer i øjeblikket, kender sin egen og hinadens kroppe og går efter det spektakulære.

http://www.youtube.com/watch?v=a4uMQpWZPSI&NR=1

Næste gang du nævner Urban Tricking i overskriften, så nævn det også i brød-teksten - som jo kun handler om parkour.

Louise sagde ...

Selvom jeg ikke nævner urban tricking i selve blogindlægget, så mener jeg nu stadig, at det handler om urban tricking. For mig at se er urban tricking bare en ny (og ikke særlig udbredt) betegnelse for parkour, hvor fokus primært er på visuelt flotte spring. Mener du, at det er forkert? (Ret mig endelig, hvis jeg tager fejl!) Så det er egentlig begrundelsen for, at jeg primært har valgt at bruge ordet parkour i mit blogindlæg. Men jeg vil da også gerne skrive lidt mere om urban tricking... f.eks. så findes der jo den her video My Playground (http://www.youtube.com/watch?v=E2cSUCRatGQ) med Bjarke Hellden fra Team JiYo. Den er enorm flot, da den både rummer enormt mange flotte spring og så har man (også meget passende) valgt at bruge Ørestaden som kulisse.

Jeg syntes godt nok, at det er en vis forskel på lucha libre og parkour – selvom der da også er visse fællestræk. Men tak for videoen – det har jeg godt nok aldrig set før! Er du sikker på, at wrestlingen kun er MARGINALT planlagt? :-D Mange tak for kommentaren!

Anonym sagde ...

Vær opmærksom på, at Urban Tricking ofte betegnes Freerunning i fx England, USA og andre engelsktalende lande.

Parkour = At komme effektivt og hurtigt frem, som var du på flugt. (dvs. ingen saltoer)

Urban Tricking = Akrobatiske elementer i det urbane rum, fx løb op af væggen og lave baglæns salto (kaldet en wallflip) er et typisk Urban Tricking element, som de færreste ville bruge i en nødsituation.

Freerunning = Blanding af elementer fra både Parkour og Urban Tricking. Ofte bruger man begrebet Freerunning internationalt, i Danmark har man brugt begrebet Urban Tricking meget, men er begyndt at gå over til Freerunning istedet.

Tricking = Spring og spark fra kampsportens verden sammensat, oftest i diverse comboer. Tricking behøver ikke foregå i byens rum, men trænes oftest på enten springgulv eller græs.

Mvh
Martin Coops
Team JiYo

Godt initiativ med indlægget :)

Louise sagde ...

Ja, men så skulle det vist være afklaret! Mange tak for både forklaringen, mailen og tilbuddet! Det er jo altid rart, når en ekspert på området kan korrigere ens fejltagelser. :-D Det er også en rigtig flot video, som du har fået lavet med Celina Ree! Hvis nogen ikke skulle have set Celina Rees musikvideo Kortslutning med Martin Coops, så kan man se den her.