mandag den 3. maj 2010

Enteråd


Jeg syntes, at vi skal have indført et nyt ord i det danske sprog: enteråd. Enteråd stammer fra Tolkiens univers, hvor enterne er nogle gigantiske (=ent) levende træer, der både har personlighed og kan tale. En af mine favoritscener fra Lord of the Rings er den scene, hvor Merry og Pippin venter utålmodigt på, at enterne skal blive enige omkring, hvorvidt de skal gå i krig mod Saruman eller ej. Efter flere timers drøftelser vender Treebeard sig endelig mod Merry og Pippin og siger: ”We have just agreed...”. Merry og Pippin læner sig forventningsfuldt frem og Merry spørg entusiastisk: ”Yes?”. Treebeard svarer: “I have told your names to the Entmoot, and we have decided that you are not orcs”. Den altid optimistiske Pippin svarer slukøret: “Well, that's good”. Og så udbryder den lidt mindre diplomatiske Merry frustreret: "But what about the war?" Den beslutning bliver først taget efter tre dages drøftelser, hvilket er en næsten forhastet beslutning for enterne, da de deres sprog er meget beskrivende og langsommeligt. Derfor skal enteråd fremover betegne en forsamling af mennesker eller et møde, som tager meget lang tid og hvor man stort set ikke får besluttet noget. Lad os bare kategoriserer det under bureaukrati.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Et enteråd tager lang tid, da de er eftertænksomme væsener, der aldrig siger noget, de ikke har tænkt dybt og længe over. Hvis du mener, det er samme praksis, der gør sig gældende i et bureaukrati, så tror jeg, du har fået noget galt i halsen.

Louise sagde ...

Min pointe var heller ikke, at man tænker dybt og længe over tingene i et bureaukrati, men at bureaukratiet ofte er karakteriseret af en manglende beslutnings- og handlekraft. I stedet for at handle – så diskuterer man bare tingene i en uendelighed! For selvom jeg skam også går meget ind for, at man skal overveje alt, hvad man gør meget grundigt, så er der også mange situationer, hvor det, at overveje noget for længe, kan have nogle meget mere alvorlige konsekvenser - end hvis man bare havde taget en hurtig beslutning. Og det var også pointen med mit blogindlæg og årsagen for Merrys frustration i den pågældende scene. Derudover så kan man vel også tale om, at den ekstra tids overvejelser må begrundes i en større kvalitet af beslutningen, hvilket f.eks. kunne være en mere velovervejet og logisk beslutning - for ellers må man jo bare konstatere at den ekstra tids overvejelser har været spild af (måske kostbar) tid! Hvilket jeg også mener, er tilfældet med enternes tre timers overvejelser omkring, hvorvidt de to hobitter er orker eller ej. Det kan da godt være enterne havde nogle meget dybe og filosofiske tanker omkring emnet, men jeg mener også, at man (som et rationelt menneske) må være i stand til at kunne skelne mellem, hvornår det er tid til at handle hurtigt og hvornår man kan fordybe sig i større analyser eller længere tids overvejelser omkring verdens tilstand. Mange tak for din kommentar! :-D