søndag den 25. august 2013

Danmarks 10 bedste og mest spændende turistattraktioner

Tak for lån af billedet af Møns klint til Jørgen K. H. Knudsen

Forleden var det Den lille havfrues 100 års fødselsdag og der er ingen tvivl om, at Den lille havfrue er en af Danmarks mest besøgte turistattraktioner dvs. af udenlandske turister. Jeg tvivler stærkt på, at danskerne i samme grad (som turisterne) besøger Den lille havfrue. Det kan måske også forklare, hvorfor antallet af udenlandske overnatninger er faldet med 3,6 % i Danmark, selvom de udenlandske overnatninger samlet set er steget med 5,4 % i Europa. Så mens danskerne i stigende grad valfarter til de danske attraktioner, så gør de udenlandske turister det modsatte. Turisternes skuffelse skyldes primært ifølge Vækstteamet (nedsat af Erhvervs- og Vækstministeriet): de høje priser, serviceniveauet, maden og attraktionernes kvalitet. De høje priser er danskerne lige så utilfredse med og mad- og serviceniveauet kunne vist også sagtens være højere flere steder. Tilbage er en manglende tilfredshed med attraktionernes kvalitet. Nu handler tilfredshed tit om, at virkeligheden skal matche ens forventninger og her tænker jeg, at hvis turisterne f.eks. forventer, at Den lille havfrue er Danmarks Frihedsgudinde, Amalienborg et Disney slot og Det runde tårn den danske udgave af Eiffeltårnet, så er det måske ikke så mærkeligt, hvis nogle af turisterne bliver lidt skuffede. Derfor burde man måske også i højere grad gøre turisterne opmærksomme på nogle af de attraktioner, som danskerne selv jævnligt besøger. Så her vil jeg da gerne anbefale nogle attraktioner på Sjælland og øerne: (I Jylland og på Fyn ville jeg umiddelbart nævne Givskud Zoo, Aalborg Zoo, ARoS, Skagen, Egeskov Slot og Legoland i Billund - men jyderne har nok selv nogle meget bedre bud.)

1. Københavns Zoologiske Have
Den arktiske ring, tropezoo’en, elefanthuset, savannen med næsehorn, hjorte, giraffer og zebraer gør Københavns Zoo til en af verdens flotteste og mest dyrevenlige zoologiske haver beliggende i en hovedstad. Her er der både gode faciliteter for dyrene og for de mange besøgende. Forhåbentlig får løverne, tigrene, chimpanserne og evt. også leoparderne snart lige så gode faciliteter, som de øvrige dyr har fået gennem de sidste par år.

2. Den blå planet
Nordeuropas største akvarium med indbygget tunnel med alverdens fisk, hammerhajer og rokker. (Desværre er der ingen hvide hajer :-() Et koralrev med alle fiskene fra Find Nemo såsom Amphiprion ocellaris (klovnfisk) Blue Tang og søheste og så et meget stort akvarium med den største samling af verdens mest sure og ondskabsfulde (i hvert fald af udseende) piratfisk. (Og ja, jeg har set piratfisk mange andre steder - men ingen har set lige ondskabsfulde ud som piratfiskene på Den blå planet).

3. Tivoli
For at skrue turisternes forventninger lidt ned, så bør man måske fortælle turisterne på forhånd, at Tivoli er en LILLE forlystelsespark og at Tivoli derfor ikke har nogen kæmpe store forlystelser eller rutsjebaner som i andre forlystelsesparker rundt omkring i verden. Når det er sagt, så er Tivoli en hyggelig park med mange sjove forlystelser og oplevelser for alle aldre. Det bør dog nævnes, at der ifølge Tivolis egen webside ikke er nogen forlystelser til børn under 3 år.

4. Møns Klint
Det skal ikke være nogen hemmelighed, at der er uendelig langt til Møns Klint specielt pga. de mange landsbyer (med utrolig mange glas- og keramik butikker) men man kan ikke komme udenom, at Møns Klint er og bliver Danmarks flotteste naturlandskab. Ingen andre steder slår det. (Bare se det her billede.) (Skagen kommer dog tæt på.) Desværre imponerer Møns Klint bedst i solskin og sommervejr set fra havet, hvor den hvide kalk får vandet til at ligne et tropisk hav - så derfor vil jeg helt klart anbefale en sejltur til Møns Klint. Hvis man tager udfordringen op og forcere de mange trin på selve Møns klint, så kan man også ved sammen lejlighed besøge det flotte nye Geocenter. (Da jeg var der sidst var der faktisk flere udenlandske turister end danskere - på trods af beliggenheden.)

5. Amagertorv, Strøget og kanalrundfart
Når man er i København, så skal man selvfølgelig også besøge Strøget og se det flotte Amagertorv. København tager sig også altid rigtig godt ud på en kanalrundfart – i hvert fald når solen skinner og vejret er godt. Frokosten bør man spise på Cafe Norden, Hard Rock Cafe med udsigt til Tivoli eller på en af de mange gode restauranter i KBH.

6. Kronborg
Kronborg er Danmarks flotteste renæssanceslot og blev derfor også meget velfortjent optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 2000. Kronborg er også verdensberømt pga. slottes rolle i Shakespeares skuespil Hamlet (under navnet Elsinore). Efter legenden skulle Holger Danske sove i kælderen under slottet og vågne op til dåd og redde Danmark, hvis landet skulle komme i fare. Hvor meget der skal til for, at han vågner, kan man jo så filosofere over – men i hvert fald kan man se H.P. Pedersen-Dans statue af Holger Danske i kasematterne under Kronborg.

7. Tycho Brahe Planetarium
Tycho Brahe Planetarium er nok Danmarks mest oversete biograf – da Tycho Brahe har en topmoderne IMAX biograf der både viser 3D og 4D film. Derudover er der selvfølgelig også den spændende udstilling om universet og rumfart.

8. Ny Carlsberg Glyptotek
Glyptoteket er Danmarks flotteste museum og har en helt unik stemning som ingen andre danske museumer kan prale med. Særligt vinterhaven er som taget ud fra en film og her bør man absolut bruge lidt tid f.eks. i cafeen. Glyptoteket har en meget flot samling af græske og egyptiske statuer.

9. Knuthenborg Safaripark
Safariparken er det nærmeste vi kommer den afrikanske savanne på Sjælland og øerne og selvom parken er placeret i Udkantsdanmark, så er der heldigvis en motorvej næsten hele vejen dertil.

10. Arken - Museum for Moderne Kunst
Arkens udstillinger er for det meste langt bedre og meget mere spændende end Louisianna og derfor burde Arken også få langt flere besøgende. Arken har nogle helt fantastiske rammer til at vise kunst - med en helt fantastisk beliggenhed ud til havet og en flot og moderne minimalistisk indretning.

Ingen kommentarer: