mandag den 17. marts 2008

10 gode ting ved en pinlig situation

De fleste mennesker opfatter normalt en pinlig situation som en formålsløs og akavet situation. Men det er en helt forkert måde at se på en pinlig situation på. For en pinlig situation kan faktisk også have mange positive aspekter, hvis man altså bare lægger mærke til dem. Derfor har jeg her lavet en kort liste over nogle af de positive aspekter, som der findes ved en pinlig situation. (Jeg har meget praktisk erfaring på området.) Og derfor kan man også sagtens tale om, at en pinlig situation kan have et formål og gøre nytte. Så det må I huske på næste gang, at I befinder jer i en pinlig situation, at det faktisk godt kan være en positiv situation - selvom det ikke altid følelses sådan i selve situationen.

10. Gøre én mere selvbevidst. Gennem en pinlig situation kan man pludselig se sig selv på en helt anden måde end man plejer - netop pga. erkendelsen af det pinlige i den givne situation. Man kan for det meste også få en umiddelbar fornemmelse af, hvordan andre mennesker ser eller potentielt kunne se én.

9. Forbedre ens hukommelse.
Mange dage kan godt virke ens, når man tænker tilbage på dem. Men hvis der opstår en pinlig situation, så skærper det umiddelbart ens hukommelse af netop den givne dag i lang tid fremover. Nogen pinlige situationer kan næsten skærpe ens hukommelse til det ekstreme, hvor man både kan huske, hvad man ellers lavede den pågældende dag og hvilket tøj folk havde på osv. Ligeledes husker man også tydeligt de mennesker som ellers var involveret i situationen. Og dermed undgår man også en anden typisk form for pinlig situation, nemlig der, hvor en person kan huske én, men man ikke selv har nogen anelse om, hvem vedkommende er eller hvor man kender vedkommende fra.

8. Godt for blodcirkulationen. En pinlig situation kan hurtigt forøge både ens hjerterytme og blodcirkulation. Dog må man her gøre opmærksom på, at pinlige situationer ikke kan anbefales til folk med hjerteproblemer eller for højt blodtryk.

7. Man kan mærke, at man er i live. Hvis hverdagen virker lidt ensformig eller kedelig, så kan en pinlig situation hurtigt gøre den meget mere spændende. Derfor kan det også anbefales, at man selv prøver på at skabe nogle potentielle pinlige situationer. (Her har jeg efterhånden en vis ekspertise.) Det gode ved selv at skabe de pinlige situationer, det er netop, at de pinlige situationer bagefter virker meget mere forudsigelige og kontrollerbare. Netop fordi man selv delvis har været med til at skabe dem og dermed også ved, hvem man skal bebrejde. Men man kan dog aldrig tage den fulde ære for en pinlig situation, da en rigtig pinlig situation jo også altid forudsætter, at nogle andre opmærksomme medmennesker lægger mærke til det pinlige i situationen. For hvis ingen lægger mærke til en pinlig situation, kan man så overhovedet kalde den pinlig?

6. Man bliver klogere. Med enhver pinlig situation kommer også altid en meget klar og selvindlysende morale eller pointe. Så derfor kan man også altid lære noget af en pinlig situation, selvom denne erkendelse i sig selv desværre ikke kan forhindre, at man engang i fremtiden gentager den pågældende situation. Man siger også, at mennesket bliver klogere gennem trial and error. Og her kan man så kalde den pinlige situation for error. Det er altså en helt naturlig situation, at mennesket begår fejl og lærer af dem - forhåbentlig.

5. Man føler sig ikke overset. Hvis man går og føler sig lidt usynlig, så kan en pinlig situation hurtigt ændre på den fornemmelse. For i den pinlige situation lægger alle jo lige pludselig mærke til én, hvilket også hurtigt kan medføre den modsatte følelse. Men sådan er livet jo tit fuldt med modstridende følelser.

4. Man kan blive bedre til at grine af sig selv. Når man først har erkendt en given situation er pinlig for én selv, så kan man for det meste (med mindre man er ekstrem selvhøjtidelig) også godt se det komiske i situationen. Og jo mere pinligt man opfører sig, jo bedre bliver man også til at grine af sig selv og sine egne handlinger. Her er det også helt klart fordel at have en masse venner eller familie (som med en vis kærlighed naturligvis) kan gøre nar og grine af dig til hver en tid. På kort sigt føles dette naturligvis lidt ubehageligt, men på længere sigt lærer man, at der ikke er noget galt i at grine af sig selv. Og dermed kan man også sagtens grine med, når andre griner af ens fejltagelser eller latterlige ideer (som nogen jo har ekstremt mange af).

3. Får umiddelbart større problemer til at virke mindre. Det gode ved en pinlig situation er, at den umiddelbart fjerner ethvert fokus fra andre større og mere relevante problemer. Pludselig er fokus kun på den pinlige situation og dermed kan den pinlige situation faktisk gøre livet lidt lettere (men stadig pinligt) i et meget kort stykke tid.

2. Jo flere pinlige situationer du kommer i, jo mindre pinlige virker de også. Det er faktisk sandt. Jo mere man vender sig til de pinlige situationer, jo mindre pinlige virker de også. Altså kan man godt i en vis grad vende sig til at fremstå pinlig i en situation. Det er lige før, at man kan opnå et stadie, hvor at en given pinlig situation slet ikke føles pinlig længere, men kun sjov, da man jo stadig kan mærke, at andre mennesker oplever situationen som pinlig for én. Sådan et stadie kan ens omgangskreds også være ganske god til at fremelske gennem konstante drillerier.

1. Man kan lære meget om andre mennesker og deres selvtillid. En pinlig situation giver for det meste et rigtig godt indtryk af, hvor meget selvtillid et andet menneske har. For selvom du muligvis har erkendt, at en pinlig situation er en helt naturlig del af livet, så opdager du hurtigt, hvor mange andre mennesker der stadig ikke har erkendt dette. Det handler naturligvis om selvtillid. Selvom de fleste mennesker (herunder dine nærmeste venner og familie) naturligvis udnytter en pinlig situation til maksimale for at drille dig, så gør de jo trods alt det med en vis kærlighed. (Hvis ikke, så drop dem eller gør dem opmærksom på problemet.) Men desværre er der også en del mennesker som enten bevidst eller mere ubevidst udnytter sådan en situation, fordi de selv har en dårlig selvtillid. De udnytter netop den pinlige situation til at gøre dig til grin, da du netop i dette øjeblik (for dem at se) har et svagt øjeblik, da de netop ikke selv ville kunne tåle den samme ydmygelse. Her prøver mange så tit under dække af, at det skulle være morsomt, at trække din selvtillid ned på deres eget niveau. Og selvom at man også ganske ofte selv kan se det morsomme i den pinlige situation, så er det ondskabsfulde aspekt sjældent særligt morsomt. For her får man netop en ubehagelig erkendelse af det andet menneskes manglende overskud og selvtillid. Ens egen reaktion på denne erkendelse, får dem tit også fejlagtigt til at tro, at deres mission er lykkes. Men på den måde kan en pinlig situation faktisk også lære én enormt meget om, hvordan andre mennesker har det med sig selv. Det kan naturligvis også være en meget skuffende oplevelse, når man erkender, hvor dybt andre mennesker kan synke pga. deres egen dårlige selvtillid. Men det bedre at se folk, som de virkelig er - end at leve i naiv uvidenhed.

Selvom man altid kan havne i en pinlig situation - uanset intelligens, evner og ens niveau af selvtillid - så er det nu sjovere, når man selv delvis er skyld i situationen og man kan grine med. Hvis man aldrig kommer i nogen pinlige situationer, så må det skyldes, at man er fuldkommen ligeglad med andre mennesker. Hvilket i sidste ende jo kan grænse op til det psykopatiske. Men omvendt skal man naturligvis heller aldrig tillægge en pinlig situation eller andre mennesker mere betydning end de reelt fortjener. Hvis folk kun ønsker det dårligt for én, så er de ikke værd at spilde et sekund mere af sin tid på.

4 kommentarer:

Anonym sagde ...

Jeg synes aldrig jeg oplever noget pinligt mere. Jeg kan se forskellige muligheder, fx:

1. jeg taler ikke nok med andre mennesker.
2. der SKER pinlige ting, jeg opdagder det bare ikke.
3. jeg er ved at blive så gammel at min pinlighedstærskel er blevet for høj både hvad angår mig selv og andre.

Og egentlig lyder det jo på dit indlæg som om jeg går glip af noget.

Louise sagde ...

Ja, måske gør du? Men det kan du jo selv bedst vurdere, men måske er jeg heller ikke den rette at spørge. Jeg er ikke særlig bange for at blive til grin eller gamble med andres menneskers opfattelse af mig – hvilket ikke nødvendigvis altid særlig hensigtsmæssigt for én selv!

1. Hmm, interessant... Det problem har jeg også nogen gange, men der er sjovt nok aldrig nogen andre, som har nævnet det for mig før. Muligvis, fordi de var klar over, hvad risikoen kunne være ved at udtale sådan noget - men det er du øjensynlig ikke! Men interessant tanke, at antallet af pinlige episoder skulle hænge sammen med, hvor meget man taler med andre mennesker! Det kunne muligvis forklare, hvorfor jeg oplever så mange pinlige episoder. Men min egen kreativitet og glæde ved at kunne iscenesætte nogle nye problematiske situationer spiller nok også en vis rolle! Gad vide om dine udtalelser kun bygger på generelle observationer? Eller nogle mere konkrete eksempler, for dem har der jo været en del af på det sidste. Altså eksempler som bekræfter teorien om, at jo mere man siger, jo større er sandsynligheden også for at man ender i en pinlig situation.

2. Er muligvis en del af forklaringen, afhængigt af situationen kan det jo både være noget positivt og negativt.

3. Hænger det sammen med alder? Hmm... så er der måske noget at bekymre sig over! Men uanset så hvad, så gælder det sikkert ikke for mig! SÅ gammel? Helt ærlig Caroline, så er du jo ikke meget ældre end mig og så er man forhåbentlig vel ikke gammel?!?

Anonym sagde ...

Mht. min begrundelse for 1'eren: Jeg kunne bare ikke komme i tanke om hvornår jeg sidst har været ude for noget pinligt... Jeg når jeg husker tilbage har jeg i øvrigt også svært ved at se at situationer som jeg dengang opfattede som pinlige reelt var det. Og det med alderen: Prøv at se et afsnit af Amigo på DR1 (onsdag eftermiddag) - de er mestre i at få børnene til at blive pinligt berørt (ex: deres mødre der spiller blokfløjte live i studiet og danser til). Jeg tror faktisk ikke jeg ville opfatte det som pinligt.

Louise sagde ...

Det sjovt, at du skriver, at du ikke kan huske, hvornår du sidst oplevede noget pinligt. Jeg kan ikke huske sidste gang, at jeg gjorte noget, som ikke på en eller anden måde udviklede sig til en eller anden pinlig situation. Måske er det derfor, at jeg syntes, at Klovn er sjovt - jeg kan relatere til det. Måske er du bare mere ligeglad med, hvordan folk opfatter dig? Eller enormt cool!

Okay, det må jeg prøve at se. Selvom jeg ikke helt forstod, om du ikke ville opfatte det som pinligt, at se andres mødre danse til blokfløjte, din egen eller dig selv! Og så på tv? :-)