onsdag den 21. juli 2010
Om motivation
Motivation er en af de vigtigste psykologiske processer, da motivationen er drivkraften bag enhver menneskelig handling. Jeg har tidligere været inde på Frederick Herzbergs teori omkring motivationsfaktorer i arbejdslivet i mit blogindlæg: ”Engagement kan ses på resultaterne og på bundlinjen”. Herzberg skelner skarpt mellem trivselsfaktorer og motivationsfaktorer, da de forhold, der skaber utilfredshed (manglende trivsel) ikke nødvendigvis virker motiverende, selvom de bliver optimeret. Det er f.eks. tilfældet med en god løn og gode fysiske og sociale rammer i forhold til ens arbejdsindsats. Men trivselsfaktorer bidrager til at give mennesket en følelse af tryghed, som er fundamental for menneskets trivsel og derfor er det også essentielt for et godt arbejdsmiljø, at disse forhold er i orden. I videoen forneden er en af pointerne også, at FØRST i det øjeblik, hvor man betaler ens medarbejdere en rimelig løn, så begynder de at fokusere på arbejdet frem for deres løn - MEN her er det lige så væsentligt at huske på, at en lønforhøjelse ikke i sig selv nødvendigvis virker motiverende (hvilket Hawthorne-undersøgelserne også viste). Her spiller andre faktorer ofte en langt større og mere betydningsfuld rolle, hvilket også bliver understreget i videoen, hvor man peger på, at flere videnskabelige undersøgelser viser, hvorledes kreativ frihed skaber langt bedre resultater end en økonomisk belønning (i hvert fald så længe man taler omkring vidensarbejde).
Der er udbredt enighed omkring, at menneskets stærkeste motivationsdrivkraft er behovet for sex og først derefter behovet for at opnå resultater. Men Human Resource Management (oprindeligt Human Relations Management) har også understreget, hvorledes behovet for selvrealisering og det at have et spændende og udfordrende job spiller en væsentlig rolle i forhold til motivation. Nogle andre betydningsfulde motivationsfaktorer er f.eks. behovet for anerkendelse, lysten til at lede andre mennesker, viljen til at påtage sig et ansvar, behovet for at skabe noget nyt (nytænkning) lysten til at analysere og opnå en stor almen viden. Den australske psykolog Elton Mayo har også påpeget, hvorledes enhver form for opmærksomhed virker motiverende på medarbejderne (Hawthorne-effekten). Men, hvad der helt præcist motiverer det enkelte menneske afhænger meget af menneskets individuelle behov og derfor kan det også variere meget fra en person til en anden, hvad der motiverer og får dem til at handle og yde deres bedste. Man kan opdele motivationsfaktorerne i ydre og indre motivationsfaktorer, samt positive og negative motivationsfaktorer, der stimulerer og aktiverer mennesket. De positive indre motivationsfaktorer kunne f.eks. være sex, komfort, status, prestige, ros, anerkendelse og opmærksomhed, mens de negative indre motivationsfaktorer kunne være følelser som frygt, aggression, nedværdigelse og ydmygelse. For motivation komme dybest set indenfra og derfor kan man heller ikke (som en af mine tidligere chefer engang sagde til mig med udgangspunkt i min egen store motivation) fremtvinge eller fake ægte motivation - hvilket også er meget godt illustreret med billedet foroven.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
6 kommentarer:
Hej,i dag finder jeg din blog.jeg synes det er rigtig spændende.jeg finder din blog i google.jeg leder efter noget om danskerne og integration osv. fordi jeg er iraner og jeg har vært i danmark næsten 18 måneder.jeg håber at læse din blog regelmæssigt
Ok, det er positivt at høre, at du vil læse med! :-D
Tak for videoen. Jeg har sendt den videre til min min chef og min bestyrelsesformand.
Jeg arbejder til dagligt i et af de bedste sociale eksperimenter, et symfoniorkester
Selv tak for kommentaren. Det er dejligt at høre, at der også er andre som praktiserer åben og ærlig kommunikation med deres chef. Sociale eksperimenter er vi vel alle en del af - selvom der helt sikkert er nogle som er mere specielle end andre. Det er for øvrigt også en spændende blog, som du selv har – vi har vist flere fælles interesser! :-)
Jamen det har vi da helt sikkert.
Min blog startede som et forsøg på at undersøge verden gennem det skrevne ord, men jeg fandt hurtig ud af, at jeg behøvede lidt mere viden om diverse emner.
To filosofifag på åbent universitet senere, og nu jeg er måske klar til at genoptage bloggen.
Jeg synes iøvrigt det ville være meget spændende, hvis du på et tidspunkt lavede et indlæg om begrebet lykke.
(og til sidst tak for en god blog)
Mange tak! Det er lidt sjovt, at du startede din blog ud fra den samme begrundelse, som jeg fravalgte journalistuddannelsen og i stedet valgte at læse filosofi og statskundskab! :-D Det kunne da også godt være, at jeg skulle skrive et blogindlæg udelukkende om lykke – selvom jeg allerede har skrevet en del om emnet (hvilket du kan læse ved at trykke på lykke under emner i højre side)! Mange tak for din kommentar!
Send en kommentar