søndag den 19. december 2010

Ti tegn på at det snart er jul 2010

1. Der bliver lavet snemænd...


2. Der bliver pyntet op til jul...



3. Der kan være isglat...



4. Frygten for terrorisme stiger under julehandlen...



5. Alle har travlt og det er ikke alle de positive bidrag, der bliver hørt...



6. Det kan være yderst krævende at få det hele på plads inden jul...



7. Der kan hurtigt komme nogle forhindringer i vejen...



8. Det kræver nogle gange nogle alternative løsninger...




9. Derfor er det vigtigt at huske på, at julen handler om at give...



10. Og gøre andre mennesker glade...


Jeg vil gerne ønske alle en rigtig glædelig jul! Her kan du se de forrige tegn på jul fra 2008 og 2009.

tirsdag den 14. december 2010

Så MÅ det da være godt...

Det er vist ikke nogen grund til at diskutere, hvorvidt mælk er sundt med så mange overbevisende (men knapt så videnskabelige) argumenter! (Og nej, jeg er stadig ikke faldet for reklamemarkedets mange tilbud om hurtige penge – min blog forbliver reklamefri ! Dvs. at jeg forsat vil reklamere for en lang række produkter, som jeg selv kan lide – jeg får bare ikke penge for det. Øh... hvorfor var det nu lige, at jeg fandt det så utroligt rationelt? Nå ja, det var vist noget med skrive, fordi man har lyst til det og ikke fordi man skal – læs her: tvunget. Men faktisk så føler jeg mig allerede tvunget til skrive noget minimum en gang om ugen. Hmm... jeg står nu stadig ved det med det reklamefri - men tak for at læse med!)

søndag den 5. december 2010

Motivation og ledelse af højtspecialiserede kreative medarbejdere

Jeg vil gerne gøre opmærksom på en rigtig spændende forelæsning omkring motivations- og ledelsesteori vedrørende højtspecialiserede medarbejdere, som DR2 sendte tidligere i dag. Her fortæller forskningsadjunkt Helle Hedegaard Hein fra Institut for Ledelse, politik og filosofi på CBS om ledelse af fagprofessionelle på baggrund af hendes studier af både sygehusvæsenet og Det Kongelige Teater. Helle H. Hein definerer ud fra disse studier de højtspecialiserede kreative medarbejdere ud fra to følgende fællestræk : "de er begge højtspecialiserede og deres arbejde er kreativt i bred forstand. Den høje specialisering er opnået enten qua en videregående akademisk uddannelse eller qua lang tids træning inden for et felt. I begge tilfælde har de opnået en meta-viden, som de bruger kreativt til at løse komplekse arbejdsopgaver. Arbejdet kan indeholde rutineprægede arbejdsopgaver, men kernen i deres arbejde er kreativ i den forstand, at de trækker på en omfattende og relativ abstrakt viden i forsøget på at løse komplekse og konkrete opgaver." Hendes foredrag med den lidt provokerende titel Med kaldet som drivkraft - Ledelse af den professionelle primadonna handler omkring, hvordan man kan lede og motivere de højtspecialiserede og kreative medarbejdere. Her gør hun op gør op med myten om den hysteriske, krævende og ledelsesresistente primadonna og understreger, hvorledes udfordringen for fremtidens ledere bliver at hjælpe de højtspecialiserede kreative medarbejderes med at realisere deres fulde potentiale. I Heins tekst om samme emne skelner hun mellem fire forskellige typer af medarbejdere, som hver har deres motivationsprofil og derfor også har behov for at blive ledet forskelligt. Det er også virkelig interessant, når Hein forklarer, hvorledes primadonnaernes motivation ikke bare er løn, men derimod motivation – altså er motivationen ikke bare udgangspunktet for arbejdet, men også slutresultatet.

For primadonnaen er den mest væsentlige motivationsfaktor kaldet, hvor kaldet er at tjene en højere sag som f.eks. kunsten, videnskaben, patienten, skoleeleven, samfundet osv. Med kaldet følger også en stærk dedikation til faget og et stærkt moralsk værdisæt, hvor primadonnaen hele tiden stræber efter de ypperste kompetencer, da disse er en forudsætning for at kunne nå idealet - nemlig den højeste standard. Dette forklarer Hein i foredraget ved hjælp af det engelske ord responsibility, hvor respons er svaret på kaldet og ability er evnen til at besvare kaldet – altså evnen til at udføre sit arbejde ud fra den højst mulige standard. Primadonnaen er ikke bare en lønarbejder, der går på arbejde for at få udbetalt sin løn, men arbejder, fordi arbejdet også er meningsgivende. Derfor er primadonnaen også "villig til at bringe ofre for at nå den højeste standard og tilsidesætter gerne mere håndgribelige og personlige behov i den højere sags tjeneste". Her er en af Heins pointer, at det også giver lederne af de højtspecialiserede kreative medarbejdere et meget stort ansvar - ikke bare for de højtspecialiserede medarbejdere - men også for fremtidens samfund, da det i høj grad vil bygge på deres kompetencer. Specielt, fordi primadonnaen kun vil følge en leder, hvis vedkommende også har gjort sig fortjent til at være leder (altså ikke pga. hierarki eller magt). Du kan læse mere om Heins spændende motivationsteori i hendes glimrende artikel med samme titel som mit blogindlæg lige her.

(Jeg finder det for øvrigt også tankevækkende, at Thyra Frank endnu en gang er den eneste offentligt kendte person, som alle ledelseseksperter vil anerkende som en god leder.)

torsdag den 2. december 2010

Skønheden og Udyret – Den fortryllede jul




I anledning af julen vil jeg gøre opmærksom på Disneys søde tegnefilm fra 1997 Skønheden og Udyret - Den fortryllede jul. Disney klassikeren Skønheden og Udyret er netop udkommet på Blu-Ray i et begrænset oplag, mens Den fortryllede jul er udsolgt i de fleste butikker (selvom jeg også lige så den i Fona) - men i denne uge kan man købe den i Kvickly for blot 100 kr (og nej, den findes ikke på Blu-Ray - endnu). Den fortryllede juls historie foregår undervejs i den oprindelige film og er efter min mening en udmærket opfølger på klassikeren. Den er i hvert fald langt bedre end de fleste andre af Disneys opfølgere – ikke at det siger så meget. For nogle år tilbage var jeg bestemt ikke nogen stor fan af musicals, men det ændrede sig efter, at jeg så Det Ny Teaters imponerende opførsel af Disneys Skønheden og Udyret med Charlotte Guldberg og Peter Jorde i hovedrollerne. Selvom tegnefilmenes danske sange ikke helt kan leve op til den høje standard på Det Ny Teater, så gør Michael Birkkjær (kendt fra Borgen) det ganske godt som Udyret i den meget søde og charmerende sang Noget der fra Den fortryllede jul (der står ikke nogen steder, hvad sangen hedder på dansk, men jeg gætter på titlen ud fra sangens engelske navn Something There). Fik jeg nævnt, at filmen også er meget sød (men hvis du ikke kan klare videoen, så er filmen nok næppe noget for dig). Her er teksten:

Der er noget sødt
Ja, næsten kært
Hos ham vis væsen var så voldsomt og så sært
Han virker rar
Ja, blød som smør
Det er da mærkeligt, at jeg ikke så det før

Hun så herhen
Det må jeg tro
Og hun blev ikke spor forskrækket af min klo
Nej, jeg tager fejl
Jeg må være skør
Men hun har aldrig set på mig, som lige før

Nu kan jeg knapt bedømme
Om han er et dyr eller måske prinsen fra mine drømme
Men han har nu noget, som jeg ikke før ku' se

Hvem sku' ha' troet?
Nej, det er sandt
Hvem havde tænkt?
Hvem ku' ha' vidst?
Hvem havde gættet på de fandt hinanden til sidst?
Det er da pudsigt
Men vent og se
Om han blir' mør
Der kan vær' noget der, som ikke var der før
Ja, der kan vær' noget der, som ikke var der før
Der kan vær' noget der, som ikke var der før